Gerechtsjournalistiek onder de loep

Een kritische blik op de relatie tussen media en justitie

Wie voert het hoogste woord?

leave a comment »

Woordvoerders – Hoe nuttig zijn persrechters en parketwoordvoerders voor journalisten?

Een filmpje van forum4editors op you tube. Jan Heuvelmans, een gerechtsjournalist, wordt gevraagd hoe belangrijk woordvoerders zijn voor de uitoefening van zijn job.

Justitie klaagt al jaar en dag over de kwaliteit van de gerechtsjournalistiek. De berichtgeving zou niet alleen te sensationeel zijn, maar ook te voorbarig. Vroegtijdige informatie kan het vlotte verloop van het onderzoek belemmeren, alsook een inbreuk vormen op de privacy van de betrokken personen. Dit is meteen de volgende grief van de gerechtelijke instanties: de media pakken veel te gauw uit met persoonlijke gegevens van verdachten, slachtoffers, … Verder ergert justitie zich aan de niet aflatende media-aandacht tijdens de fase van het onderzoek (die is in prinicipe geheim!); terwijl de fase van de terechtzittingen (openbaar!) vaak onopgemerkt voorbij gaat. Dit getuigt van weinig opvolging. Een laatste vaak gehoorde klacht aan het adres van de pers is het gebrek aan duiding of uitleg bij de gerechtelijke procedures tot zelfs ronduit foutieve informatie.
De enige oplossing om deze “uitwassen” tegen te gaan, bestaat uit het ontplooien van een actieve persvoorlichting vanuit justitie. Het pleidooi voor een actief informatiebeleid is niet nieuw, getuige de talrijke publicaties (Deltour, 1996; D’Hooghe, 1996; Luyten, 1998; Voorhoof, 1998) hieromtrent. In de loop der jaren zijn er verschillende pogingen ondernomen om de communicatie tussen pers en justitie te verbeteren. Zo bleek de aanstelling van persrechters en parketwoordvoerders, een initiatief dat is overgewaaid uit Nederland, een belangrijke stap.

Hup Holland Hup

In Nederland zijn er nog meer succesvolle initiatieven gelanceerd om de communicatie tussen justitie en de media enerzijds en tussen justitie en de burger anderzijds te vergemakkelijken. De website OM.nl (http://www.om.nl/) is daar een mooi voorbeeld van; de site biedt een enorm scala aan informatie, participatiemogelijkheden, multimedia, foto’s, links, dossiers en actualiteiten. Het openbaar ministerie verschaft langs deze weg niet alleen informatie, maar doet ook een beroep op de medewerking van de burger.

Ook de website van de rechtspraak in Nederland (http://www.rechtspraak.nl/default.htm) biedt een enorme hoeveelheid informatie aan; vrijwel elke belangwekkende uitspraak van de afgelopen jaren is er op terug te vinden, tot aan uitspraken van letterlijk vandaag, aldus Kor (2008). Kor (2008) merkt als enige minpuntje op dat de site reeds begint te lijden onder het “google-syndroom”, namelijk dat bepaalde zoektermen teveel hits opleveren. Een bezoekje aan deze sites leert ons dat de informatievoorziening vanuit de rechtspraak en het openbaar ministerie in Nederland erg goed is uitgebouwd.

Op achtervolgen aangewezen

Ook in België heeft justitie zich inmiddels op de informatiesnelweg gewaagd, maar de nieuwe media worden duidelijk nog niet zo efficiënt ingezet in het communicatiebeleid. Een kijkje op de site van de FOD justitie (http://www.just.fgov.be/) leert ons dat er slechts sporadisch en met mondjesmaat persberichten worden vrijgegeven. Op de site van het parket van Leuven (http://www.cass.be/parket/leuven/) wordt een selectie van de uitgaande persberichten aan de burger ter beschikking gesteld. Ondanks de beperkte hoeveelheid persberichten, is dit een duidelijke stap naar meer openheid en een actief communicatiebeleid.

Bibliografie(tje)

Deltour, P. (1996). Man bijt hond: over pers, politiek en gerecht. Antwerpen: Icarus.
D’Hooghe, D. (1996). Pleidooi voor een verantwoorde gerechtelijke verslaggeving. In J. Clement & M. Van De Putte (Eds.), De vierde macht: de gespannen driehoeksverhouding tussen media, gerecht en politiek (pp. 81-92). Groot-Bijgaarden: Globe.
Kor, G. (2008). Medialisering van recht. Deventer: Kluwer.
Luyten, A. (1998). Pers, politie & justitie: een haat-liefde verhouding. De gerechtelijke informatieverstrekking en de gerechtelijke informatiegaring. Brussel: VUB press.
Voorhoof, D. (1998). Burger, recht & samenleving. De relatie tussen media en justitie. Brussel: Koning Boudewijnstichting.

Advertenties

Written by siljadecock

15 november 2010 bij 18:28

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: